Testkörningarna avslutade - Ny skruvpress till Storfors kommun

Storfors Avloppsreningsverk, beläget strax söder om huvudorten, tar emot och renar avloppsvatten från hela Storfors tätort. I ett tidigt steg i reningsprocessen avskiljs och avvattnas partiklar och slam innan vattnet går vidare till fortsatt rening.

Sista dagarna i januari genomfördes de avslutande testkörningarna av en helt ny avvattningsanläggning tillverkad av Autofric och förmedlad via avvattningsspecialisten Kicab.

– Efter att ha testat och värderat olika teknikalternativ märkte vi att skruvpressen gav oss fördelar, berättar Jukka Mäenpää, teknisk chef inom Storfors Kommun. Vi får ett väsentligt torrare slam, vilket underlättar inte minst transporterna. Processen är dessutom energisnål vilket ju är bra både för ekonomin och miljön. För att vara helt säkra på att välja rätt har vi även jämfört olika skruvpressar på marknaden sett till teknisk prestanda, pris och leveranstid. Autofric lösning stod sig här väl i konkurrensen.

Testkörningarna, som påbörjades för snart ett år sedan, närmar sig nu sitt slut och man är från kommunens sida nöjda med resultatet. 

– Vi har fått en maskin som vi tror mycket på och som vi förväntar oss kommer att vara med oss länge, fortsätter Jukka Mäenpää. Vi upplever även ett gott samarbete med både Autofric och Kicab som stöttat och supportat oss genom hela inkörningsperioden. Att tillverkningen av maskinen sker just här i Värmland har inte varit avgörande för valet av utrustning men det är naturligtvis ingen nackdel att service och support finns tillgänglig mindre än 8 mil bort.

Även Autofrics Jesper Christopherson är belåten med utfallet.

– Den anläggning som Storfors Kommun har köpt används redan nu på flera håll i Sverige men också i andra delar av världen. Vi får idel goda omdömen. Maskinen håller vad den lovar sett till både prestanda och handhavande. Mycket kraft har också lagts på att utveckla en konstruktion som gör maskinen lätt att serva och underhålla. Bra feedback från kunderna ger oss kvitton på att vi lyckats.

Fler nyheter

Flytten från bensinmacken till nuvarande lokaler

Autofrics snabba tillväxt ledde till att den gamla bensinmacken blev för liten, och 2003 flyttade företaget till större lokaler. Flytten innebar en intensiv period med nyrekryteringar och investeringar i ny utrustning.

Läs mer

Vi expanderar med nya lokaler i Råda

För att möta den ökande efterfrågan på våra produkter och nå våra visioner har vi valt att expandera vår verksamhet med nya tillverkningslokaler i Råda, strax utanför Hagfors.

Läs mer

Låt oss lära känna Lars-Eric Byqvist

Genom några snabba frågor och svar bekantar vi oss med Lars-Eric Byqvist, teamleader över spiralavdelningen på Autofric. 

 

Läs mer

Egen segmenttillverkning skapar nya möjligheter

Autofric tar ett stort kliv in i framtiden genom att investera i en ny, avancerad bockningsmaskin för skruvsegment – den enda av sitt slag i Sverige. Jesper Christoperson, Business Development & Sales, berättar hur satsningen kommer att förbättra produktionen och erbjudandet till våra kunder.

Läs mer

Egenutvecklade maskiner för reningsverk markerade Autofrics etablering i VA-Industrin

I början av 90-talet beslutade Autofric att utvidga produktportföljen med skruvar för reningsverkens pressar. Eftersom maskiner saknades på marknaden togs beslutet att utveckla egna.

Läs mer

Investering i framtiden med ny maskin för bockning av skruvsegment

För att svara upp mot nya kundkrav har vi utvecklat vår kapacitet för tillverkning av transportskruvar med individuella skruvsegment. Med vår nya bockningsmaskin för skruvsegment kan vi nu kan hantera hela tillverkningsprocessen internt.

Läs mer

1988 tog Autofric ett första steg in i tillverkningen av maskiner för reningsverk

Krister Axelssons beslut att ansluta sig till Autofric blev en viktig katalysator för företagets utveckling. Med hans erfarenhet inom bil- och motorcykelbyggen och teamets intresse för VA-industrin, tog Autofric ett första steg in i maskintillverkning för reningsverk.

Läs mer

Stort tack till alla som besökte vår monter på IFAT 2024

Vi är tillbaka i Sverige efter en fantastisk vecka i München på IFAT 2024!

Läs mer

Vi är ISO 14001-certifierade

Vår ISO-certifiering är ett bevis på att vårt miljöarbete utförs och dokumenteras enligt standarden för ISO 14001. Det är viktigt inte bara för oss, utan också för våra kunder, leverantörer och andra aktörer.

Läs mer